Utmärkelser

1974

Läkerols svenska kulturpris. Läkerols kulturpris är ett danskt (sedan 1955) och svenskt (sedan 1971) pris, uppkallat efter halstabletten Läkerol. Det utdelas årligen till en kulturpersonlighet från respektive land. Priset instiftades av Bengt Ahlgren som var verkställande direktör för Ahlgrens Tekniska Fabrik AB i Gävle.

1970

Foto: Jan Öqvist

Sergelpriset, utdelas av Konstakademien till en framstående svensk skulptörer, instiftat för att hedra minnet av Johan Tobias Sergel och har utdelats var femte år sedan 1945.
Arne Jones fick detta pris 1970.

Tobias Sergel

Namnet Sergels torg kommer från en känd konstnär som hette Johan Tobias Sergel (1740-1814). Sergel var son till ett tyskt konstnärspar som jobbade för kungahuset. Tobias skulle gå i sina föräldrars fotspår och skickades vid 19 års ålder ut på studieresa till Frankrike och Italien. Efter att ha varit utomlands i tolv år kallades han hem av kung Gustav III och 1780 blev han professor vid Konstakademien i Stockholm.

Tobias Sergel arbetade mest som skulptör och har gjort många av de skulpturer och statyer som går att se i Stockholm idag, till exempel Gustav III:s staty som står på Skeppsbron intill Slottet. Hans ateljé låg i Sergelhuset i kvarteret Beridarebanan vid Hötorget. Huset stod kvar till 1953 då det revs för att ge plats åt Hötorgsskraporna.

1968

Prins Eugen-medaljen.

Prins Eugen-medaljen instiftades av Konung Gustaf V i samband med Prins Eugens 80-årsdag år 1945.

Medaljen tilldelas för framstående konstnärlig verksamhet. Medaljförläningen sker på Eugendagen den 5 november. Medaljutdelningen sker cirka en vecka efteråt.

Medaljen utdelas i guld (förgyllt silver) av 8:e storleken och bärs på bröstet i vitt-gult-vitt band med blå kantränder.

1962

Norrlandsbjörnen, Norrlandsförbundets utmärkelse till ”personer som gjort förtjänstfulla insatser för Norrlands utveckling” eller ”bidragit till att norrländska förhållanden blivit beaktade”.

1955

Moderna Museets Vänners skulpturpris

Translate »