Lunds Tekniska Högskola
Stål, glas och vatten.
Möten mellan bärande och buret med vatten som förenande medium var ett återkommande tema i många av Klas Anshelms konstnärliga experiment. Utanför kontorshuset för Sydkraft AB i Malmö fick han möjlighet att utveckla temat i stor skala. Vid huvudentrén konstruerades en fontän där vinklade glasskivor översköljda med vatten bildar en cirkel runt ett ventilationsaggregat. Fontänen har, tack vare seriöst underhåll, fungerat under många år.
Kanske gav det lyckade resultatet inspiration för det var när fontänen för Sydkraft AB färdigställdes som idén föddes om en betydligt större anläggning i Lund. Mitt på området för den redan påbörjade tekniska skolan i Lund låg ett par vattenfyllda gamla lertag. Fontänen skulle förena dammarna. En kolossalfontän diskuterades med Arne Jones, skulptör och god vän till Anshelm och snart fanns de första skisserna och modellerna framme.
Konstruktionsarbetet blev komplicerat. Ingen hade sett något liknande förut. Väldiga vattenfyllda baljor av stål och glas, svävande på stålpelare högt över marken, skulle förenas av forsande vatten. En storslagen idé men ack så svår att bygga. Pengar fanns eftersom staten bidrog med en viss andel av byggkostnaderna för högskolan.
De bästa tänkbara experter kopplades in på projektet.
Redan efter första provkörningen kom problem med svallvågor orsakade av vind, glashaverier, läckage och sabotage. Många politiska argument framfördes mot detta ”omoraliska” projekt. Anshelm suckar och berättar: … Det var omkring -68. Det var inte så jävla nådigt, många tyckte hur många barndaghem kunde vi inte fått för den här fontänen som ingen bryr sej om…. Men många brydde sig om fontänen och man kämpade för att lösa problemen.
Till slut sinade dock resurserna och pumparna stängdes av för gott. Men den som haft förmånen att se fontänen igång och uppleva dess kraft och utstrålning, glömmer det inte.
Anshelm själv föreslog 1979 en möjlig utväg:” … Jag ska begära att om inte annat så ersätter man glasen med stålskivor. Den är lika verksam då, så kan man blåsa igång den utan risk för störtning… Nu står den där.
Ibland, i vintras så var den rätt stilig när den var full av snö.”