Möte med Arne Jones
I samband med den konstnärliga utsmyckningen framför Fysiologen, träffade Klas Anshelm konstnären Arne Jones när denne var på besök för att studera platsen. En skulptur skulle utformas, och bekantskapen inleddes på krogen , , , Vi prata och prata och en eftermiddag efter 12 groggar varpå Akademiska föreningen i Lund va de egentligen slutpratat. Sen gjorde vi några grejor tillsammans. Då va de inte snack om konst, det var mest metoder, skala och möten. Möten mellan bärande och buret, mötet mellan fallande och stilla vatten..
Samarbetet med Arne Jones verkade synnerligen inspirerande. Att döma av mängden efterlämnade skisser, modeller och bilder från de gemensamma projekten var aktiviteten hög när de träffades, och när Jones emellanåt besökte Lund avstannade Anshelms engagemang i kontorsarbetet nästan helt. Relationen blev varm och livslång. De var årsbarn, jämlikar och bearbetade tillsammans flera intressanta projekt.
Det första, som väckte en del uppmärksamhet, var en abstrakt monumentalskulptur av armerad betong för Öresundsparken i Malmö, som presenterades i ett tävlingsförslag 1954. Skulpturförslaget kallades Monumentet men vann inget pris.
Ett utsnitt av skulpturen byggdes upp i full skala på Liljevalchs i Stockholm sommaren 1961. Den bestod av fyra delar, vägde femton ton och var sju meter hög.
Några år senare tävlade paret igen utan framgång. Place des Nations i Genève skulle trafiktekniskt moderniseras och samtidigt kompletteras med någonting stort och konstnärligt. På baksidan av ett vykort över platsen skissade Anshelm ett förslag med höga torn och wirar.
På ett annat vykort från staden är ett par enkla illustrationer nedtecknade som beskriver principerna för en så kallad Ljungströmmare. Tydligt framgår den originella segelbåtens ostagade, vridbara mast med det dubbla seglet och skrovet uppbyggt av cirkelsegment. Har tankebanorna kring gestaltningen av Place des Nation snuddat vid segel, högresta riggar och annat marint, eller har längtan hem till Göteborgs skärgård och segling plötsligt drabbat Anshelm?
Den svenske uppfinnaren Fredrik Ljungström och hans geniala segelbåtsprinciper ägnades i alla fall några tankar under konstnärsparets studieresa. Vykorten med skisserna över den stora monumentalskulpturen i sparades i en kartongmapp. Också modellen av tävlingsförslaget sparades.