Porträtt

Efter hand kommer vi att presentera dessa över hundra porträtt med bild och bifogad text.

Arne har också gjort porträtt reliefer på vår dåvarande Kung Gustav den VI Adolf och på Frans Berwald som finns uppsatt i Berwaldhallen i Stockholm.

Som exempel på porträtt finns den legendariske ledaren för MFF i Malmö.

Eric Perssons byst flyttar in på Swedbank Stadion

2012-08-17 11:46:00

Efter tre år ”offside” så flyttar nu Eric Perssons byst in på Swedbank Stadion. På tisdag sätts han på plats utanför hederslogen blickandes ut över stadion. Den 27 augusti, i samband med matchen mot GIF Sundsvall, kommer den officiella avtäckningen att ske.

Den 13 december 1975 avtäcktes en byst av Eric Persson utanför Malmö Stadion som ett tack för hans insatser för Malmö FF under nästan 50 år. Eric var själv på plats vid händelsen där bland annat den då nytillträdde MFF-ordföranden Hans Cavalli-Björkman höll tal.

Efter Erics bortgång 1984 har bysten levt vidare som en symbol, inte bara för en stor ledare inom Malmö FF och svensk fotboll, utan även som en symbol för Malmö FF:s hunger efter framgångar, ständig utveckling och sunda värdegrunder.

I och med invigningen av Swedbank Stadion 2009 har det känts som om bysten hamnat väldigt ”offside” och därför ar det glädjande att Eric Perssons byst nu åter hamnar i händelsernas centrum. En del av Malmö FF:s själ kommer nu åter att finnas på plats för att inspirera nya generationer till stordåd.

På tisdag kommer Malmö FF att bjuda in representanter från Media för att bevaka när Eric Perssons byst placeras utanför Presidents Lounge och den 27 augusti, i samband med matchen Malmö FF – GIF Sundsvall, kommer bysten officiellt att invigas. Mer information om detta kommer att presenteras inom kort.

Foto: MFF-aren 1975


Arne Jones var på sin tid den mest anlitade porträttören och flera av dessa var författarporträtt som återfinns på Bonniers samling på Manilla, Stockholm.

I familjen Bonniers hus på Djurgården finns en i sitt slag unik samling porträtt – inget annat bokförlag har låtit porträttera så många av sina författare. Det första förvärvet gjordes av Karl Otto Bonnier, som 1905 köpte Hanna Paulis porträtt av Verner von Heidenstam; idag består samlingen av över 300 verk. Genom sin dubbla tillhörighet i svensk konst och litteratur, genom mötet mellan våra främsta konstnärer och författare, har samlingen blivit en fascinerande spegling av 1900-talets svenska kulturliv.

Nina Öhman har skrivit en omfattande bok om denna samling där Arne Jones är representerad med ett flertal verk.

Arne Jones medan han skulpterade porträttet av Lars Ahlin

Här finns porträtt av Erik Lindegren, Sven Alfons, Lars Ahlin, Axel Liffner, Karl Vennberg, Maria Wine, Lennart Göthberg, Stig Dagerman, Nora Liffner, Ruth Hillarp, Gunnel Ahlin, Gerard Bonnier, Arne Sand, Tor Bonnier, Sven-Erik Bäck, Ragnar Josephsson, Ulf Linde, Hans Eklund, Per Lagerkvist.