Ställbart Universum

Ställbart universum

Titel: Universum
Material: Kopparlegering
Mått (hxbxd): 6 x 5 m ca (hxb)
Placering: Frölunda torg visa karta–> 
Placerat år: 1967

Om verket:

Den 10 september 1967 invigdes skulpturen ”Universum”, ett år efter invigningen av Frölunda torg som då var Nordens största köpcentrum under tak.

Arne Jones (1914-1976) var en av medlemmarna i den konstnärsgrupp som kom att benämnas ”1947 års män”. En grupp konstnärer som, ofta med ett konkret uttryck i sina verk, hade ett handlingsprogram för att sprida den nya konsten ut i offentliga miljöer. 1947 var också det år då man beslöt att avsätta 1% av byggkostnaden till konst i alla statliga byggprojekt, så deras tajming kunde antagligen inte varit bättre.

Konstverket har även benämnts ”Ställbart Universum”, kanske med tanke på att det ser som om man skulle kunna lossa på bultarna och vrida ringarna efter egen smak. Att Jones valde rymden och universum som utgångspunkt till sitt verk låg säkert helt i tiden. Bara två år efter att verket kom på plats landade Apollo 11 på månen.

Den spiralvridna formen, beskriver en stark rörelse, som en luftström som sugs in och slungas ut i ett evigt kretslopp.

2009 plockades skulpturen ner i samband med renoveringen av torg- och hållplatsmiljön. Under den tid som konstverket förvarades i väntan på att åter sättas upp bröt sig tjuvar in och stal de tre inre ringarna. Skulpturen var således inte komplett när renoveringen var klar, men man beslöt ändå att sätta upp den och så snart det var möjligt ersätta de saknade delarna. Det visade sig inte vara alldeles lätt att hitta någon som kunde åta sig att göra det arbetet, bland annat för att man inte riktigt kände till vilken metallegering som använts i originalet.
Man var även tvungen att ändra placeringen något eftersom trappan till spårvagnshållplatsen nu upptog konstverkets ursprungliga plats.

I november 2014 kom så äntligen de saknade delarna på plats och Universum är åter komplett.

Translate »